Promjene su neminovne, one dolaze vremenom ili ćete se prilagoditi ili ćete propasti, na vama je da odlučite!

Za početak ispričat ću vam tri priče o tome kako su veliki brendovi odbili male jer tada nisu vjerovali u promjene, mislili su da je njihov proizvod najbolji na tržištu, mislili su da se neće desiti ta promjena da neko “iz garaže” postane veći od njih.

Nokia je svojevremeno odbila Android

Vjerujem da ste svi upoznati sa ovom tužnom sudbinom Nokie i njenog odnosa sa Symbian operativnim sistemom, a kasnije sa kompanijom Microsoft i prelaskom na Windows OS.  Symbian kao operativni sistem nije bio na nivou Androida, menadžment kompanije Nokia je doslovno “bičevao” odjeljenje za razvoj Symbiana, jer su mislili da će korisnici prihvatiti ovaj operativni sistem i nastaviti sa korištenjem Nokia uređaja. Izgubili su nekih 18 mjeseci u razvoju, što je dug vremenski period ako igraš protiv megakorporacija i to na njihovom polju tj. u razvoju softvera. Nokia jednostavno nije napustila Symbian na vrijeme, nego je napravila još jedan pogrešan korak prelaskom na Windows OS.

Korisnici jednostavno pokazuju šta im je dobro i dopadljivo, pažljivo prate razvoj tržišta koje se mijenja nevjerovatnom brzinom. Kompanija koja je uspjeh gradila decenijama na tržištu mobilnih telefona, jednostavno je “nestala nakon niza pogrešnih odluka.

Yahoo je propustio priliku da kupi Google

BIvši izvršni direktor kompanije Yahoo Terry Semel u jewdnom intervju potvrdio je da je kompanija razmišljala o kupovini Googlea prije nego što je postao javan. Na jednoj večeri sa čelnicima kompanije Larry Pageom i Sergeyem Brinom raspravljao je o kupovini Googlea. Oni su mu tada dali ponudu od milijardu dolara, ali na sljedećoj poslovnoj večeri već su se povukli i odlučili da sami razvijeju GOogle.

,Microsoft je u februraru 2008. godine planirao kupiti Yahoo za 45 milijardi dolara. Google je već tada počeo dominirati tržištom i Microsoft je mislio da samo ujedinjenim snagama mnogu pobjediti Google. Čelnici kompanije Yahoo nisu se složili sa vizijom Microsofta, tako da je ova pretraživačka kompanija odbila ponuda bez razmišljanja.

Kodak je odbio digitalne aparate

Nekada sinonim za fotografiju i tržište fotoaparata nije prihvatio trend i jednostavno je propao. Kodak je jedan od primjera puta kompanije do vrha i nazad zbog jedne pogrešne odluke. George Eastman je 1885. godine izumio prvi fotoaparat koji je Kodak u prodaju pustio tri godine kasnije. Kodak je postao prepoznatljiv brend, a njegov slogan “Kordakov trenutak” postao je sinonim za važne događaje koji se moraju zabilježiti. Krajem 20. vijeka zahvatile su nas velike tehnološke promjene, kompanija Kodak imala je svoje vizionare i inovatore, inžinjer Steven Sasson sada već davne 1975. napravio je prvi digitalni fotoaparat koji je predstavio direktorima Kodaka koji jednostavno nisu htjeli ugroziti svoju poziciju na tržištu eksperimentisanjem sa novim idejama. Oni su vjerovali da će korisnici i dalje snimati preko filma jer im je bilo nezamislivo da korisnici žele gledati fotografije na TV ekranima. Nisu uzeli u obzir da razvoj novih tehnologija daje novo korisničko iskustvo i da će generisati nove potrebe korisnika.

Zaključak je jednostavan

Preuzmite rizik i prihvatite promjene! Ako vremenom ne prihvatite promjenu vaša kompanija može doživjeti sličnu sudbinu. Ako mislite da ste stari za promjene reći ću vam da su godine samo broj. Ako mislite da nemate potrebu za komunikacijom vašeg biznisa online, pogledajte oko sebe. internet je svima omogućio uspjeh na tržištu, bilo da prodajete određeni proizvod ili nudite usluge, uz dobar online marketing možete doći do velikog broja kupaca i to ne samo u vašem gradu ili državI. Ako imate dobar proizvod i znate kako ga dobro predstaviti velike su šanse da ćete pronaći kupce na drugom kraju svijeta.

Share This